SR vs. SVT

SR.se skriver en artikel om SVTs kommande produktion ‘Den Stora Resan’ och hur produktionsbolaget tydligen hade betalat den medverkande lokalbefolkningen med ‘majsmjöl och struntsummor’ Läs mer här.

Så, lokalbefolkningen fick betalt i mat och en kontant betalning motsvarande ca. 45 kronor per dag och person och jag tänker inte uttala mig huruvida hemskt det är att bolaget kringgick gällande bestämmelser och regler om hur man ska sköta ersättning. (Tydligen är det Legal Assistance Center – Namibia som sköter sådant, en människorättsorganisation som tydligen inte litar på att befolkningen har tankeverksamhet nog att sköta sina egna förhandlingar..)

Men det som tål att tänkas på är att 55,8% av Namibias befolkning lever på under 2$ per dag, dvs. ~14,50 kronor, dvs en tredjedel utav vad produktionsbolaget betalade ut (+mat). Vilket i det perspektivet väl snarare verkar vara en lyx-ersättning i ett land där ~40% utav befolkningen är arbetslös…

Äh. Jag vet inte, men det verkar bara finnas så många olika aspekter på nyheterna som kablas ut till oss varje dag, och kan man lita på att redaktionerna bakom har satt sig ner och funderat över vad det är som skrivs?

(siffror hämtade från engelska wikipedia, har inte orkat vara källkritisk här själv, så det visar väl hur ändå mycket svårare det måste vara att hålla en ren linje på en nyhetsredaktion. Å andra sidan får dom betalt för att undersöka det som skriver om)

En tanke på “SR vs. SVT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s